Üniversitede Tez Ne Demek
Aklımıza gelen herhangi bir şeyi anında internetten araştırıyoruz. Öğrenciler üniversitede tez ne demek diye merak ettikleri anda arama motorları aracılığı ile çeşitli incelemelerde bulunmaktadır. Tahmin edeceğiniz üzere internet üzerinde on binlerce ve hatta belki milyonlarca bilgi yer almaktadır. Yapılan optimizasyon çalışmaları neticesinde araştırma yapan kimselere yönelik olarak en doğru bilgiye ulaşılmasını sağlayan sistem, merak edenlerin doğru bilgilere erişmesine imkan sağlamaktadır. Bu incelemelere paralel olarak biz de üniversitede tez ne demek sorusuna yanıt arayalım. Öncelikli olarak kısaca üniversite eğitim hayatından söz etmek gerekmektedir. Önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarında eğitim gören öğrenciler, her biri farklı olmakla birlikte belirli zaman aralıklarında çeşitli sayılarda dersler almak durumundadır. Bu derslerin başarıyla verilmesi neticesinde mezun olmak durumu söz konusu olmakla birlikte önlerinde önemli bir engel bulunmaktadır. İşte tam olarak bahsedilen engel buradaki yönlendirilmiş çalışma, bitirme tezi veya tezsiz dönem projesi olarak isimlendirilir. İsmi her ne olursa olsun nihayetinde yapmanız gereken bölümünüzde veya danışmanlığı mutabık olacağınız herhangi bir konuda bilimsel araştırma yapmak ve buna rapor haline getirmektir. İşte meydana getirilen bu çalışmaya genel manada tez adı verilmektedir.
1-) Üniversite Eğitimi Kaç Yıldır?
Tezlerle alakalı basit birkaç bilgi paylaştıktan sonra üniversitede eğitim kaç yıldır sorusuna birlikte yanıt verelim. Aslında bu soru sorulduğunda öncelikle hangi akademik seviye olduğunu öğrenmek gerekiyor. Çünkü hepinizin bildiği üzere üniversite denildiğinde önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programları kastediliyor olabilir. Bahsedilen programların her biri farklı eğitim içeriklerine sahip olduklarından dolayı doğal olaraktan eğitim süreleri de değişmektedir. Akademik seviye sıralaması yapacak olursak öncelikle ön lisans eğitimine yanıt verelim. Önlisans eğitimleri minimum dört yarıyıldan meydana gelmektedir. Sonraki adımda dört yıllık fakültelerde eğitim gören öğrencilerin üniversitede tez ne demek sorusuna yanıt için eğitim süresine bakalım: Maksimum sekiz yarıyılda yani adı üstünde dört yıl içerisinde eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Eğitim hayatınıza devam ederseniz karşınıza yüksek lisans programları çıkacak ve bu programlar tezli veya telsiz olmak üzere iki ana kola ayrılacaktır. Tezsiz yüksek lisans programlarında eğitim dört yarı yıldır ve tezli eğitim programlarında ise eğitim maksimum 6 yarıyıldır. Doktora programına gelindiğinde ise eğitim sekiz yarıyıl olarak görünmektedir.
2-) Üniversitede Tez Yazmak Zorunlu Mu?
Eğitim sürelerinde öğrendiğimize göre artık üniversitede tez yazmak zorunlu mu sorusuna yanıt arayalım. Sorunun kısa yanıtı evet olacaktır. Çünkü giriş kısmında da ifade edildiği gibi derslerden başarı ile geçmeniz mezun olmak için günümüz şartlarında yeterli değildir. Öğrenci olarak sizlerin bölümünüzle alakalı bilimsel araştırma yapmanız ve yürüteceğiniz bu bilimsel araştırmayı ilgili üniversitenin eğitim programına göre raporlamanız icap eder. Şu an önlisans programları dahil olmak üzere doktora programlarına dek herhangi bir akademik seviyede tezi yazmadan mezun olmak söz konusu değildir. Hatta işler daha da zorlaşmakla birlikte yüksek lisans veya daha üst seviye akademik programlarda mezun olmak için tez yazmanız tek başına yeterli değildir. Buna ek olarak tezinizin içeriğinden hakemli bir dergide yayınlanacak makale meydana getirmeniz gerekiyor. Belki de gelecekte bütün üniversitelerde bu kural geçerli olacaktır ve siz üniversitede tez ne demek diye merak ederken bir anda hakemli dergilere süreli yayın yazmayı da öğreneceksiniz.
3-) Üniversitede Atılma Var Mı?
Yükseköğretim programlarındaki maksimum eğitim sürelerini yukardaki başlık altında paylaşmıştık. Peki üniversiteden atılma var mı? Cevabımız bunun için evet olacaktır. Çünkü milyonlarca insan üniversitelerde eğitim görmek istiyor ve maalesef ki bu, çok kişi için mümkün olmuyor. O halde ilgili üniversitelere kayıt yaptırıp yıllarca buranın kontenjanına meşgul eden kimselerin başkalarının haklarının önüne geçmesine engel olmak gerektiğini düşünüyoruz. Kanun koyucular da bizim gibi düşünüyor olmakla birlikte bu sebeple de üniversitelerde azami eğitim süreleri söz konusudur. Dolayısıyla ilgili akademik programda üniversitenin gerekliliklerini yerine getirmezseniz okuldan atılma durumu söz konusu olacaktır. Unutmayın ki üniversitede tez ne demek diye merak ederken bir anda okulla ilişiğiniz kesilebilir.
4-) Tezsiz Üniversite Var Mı?
Merak edenler için hemen yanıtlamak gerekiyor ki tezsiz üniversite var mı? Burada merak ettiğiniz cevap eğer tez yazmadan mezun olmak mümkün mü ise cevabımız hayır olacaktır. Ancak temel manada tezle aynı içeriğe sahip olmakla birlikte tezsiz yüksek lisans projesi adı altında akademik çalışma talep edilen programlar bulunmaktadır. İşte bu programlar yüksek lisans eğitim düzeyinde yer almakta ve yüksek lisans eğitimi iki kategoriye ayrıldığından dolayı bunlardan birisi tezsiz yüksek lisans programlarıdır. Dolayısıyla da bu programda eğitim gören öğrencilerin aşağı yukarı tezle aynı içeriğe sahip olmakla birlikte dönem projesi adı altında çalışma meydana getirmeleri icap etmektedir. Her üniversite kendi bünyesinde yer alan yüksek lisans programları hakkında web sayfasında bilgi vermektedir. Örneğin İstanbul’daki Acıbadem Üniversitesi internet sitesinde yer alan bilgilere buradan ulaşabilirsiniz: https://www.acibadem.edu.tr/akademik/lisansustu/sosyal-bilimler-enstitusu/programlar/yuksek-lisans Eğer farklı üniversitelerle ilgileniyorsanız lütfen internet sayfalarını ziyaret ediniz.
5-) Doğru Zamanda Üniversite Tez Yardım
Üniversiteler ve eğitim süreçleri ile alakalı birkaç soruya yanıt verdiğimiz bu makalede şimdi doğru zamanda üniversite tez yardım konusunu irdeleyeceğiz. Olağanüstü koşullar söz konusu olmadığı sürece ilgili programdan mezun olmak üzere olan öğrencilerin bilimsel araştırmalarını tamamen kendileri yerine getirmeli ve bunu danışman kontrolünde yürütmek suretiyle başarılı biçimde tamamlamaları icap eder. Ancak zaman zaman çeşitli nedenlerle öğrencilerin bazı noktalarda tıkandığı ve ilerleme kat edemedikleri görülmektedir. Böyle durumlarda ise bir yakınınızdan veya profesyonel olarak herhangi birisinden tez danışmanlık noktasında destek hizmeti alabilirsiniz. Alacağınız hizmetlere siz karar veriyor olmanız gerekmektedir. Ancak ağırlıklı olarak bugüne dek gözlemlediğimiz üzere istatistik veri analizi veya tez formatlama gibi konularla alakalı öğrencilerin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Ayrıca danışman hocalarınızın yabancı kaynak kullanmanızı istediği anlarda yabancı dil bilmeyen öğrencilerin bu hususta zorlandıkları yine dikkat çeken bir noktadır. Anlatılanlardan hareketle yabancı dilden çeviri gerekirse, alacağınız destekle elde ettiğiniz bilgileri tezinizin literatür kısmına ekleyebilirsiniz. Eğer siz üniversitede tez ne demek diye araştırma yaparken çeşitli sebeplerle tez hazırlama süreci ile alakalı destek almak istiyorsanız çalışmanızla ilgili temel bilgileri bize iletip bilgi alabilirsiniz. Sorularınız varsa bizimle iletişime geçebilir veya başvuru yapmak için çalışma saatlerimiz içerisinde bizimle irtibat kurabilirsiniz.