Tez Tarama nasıl yapılır?
Genel manada bakıldığında taramak inceleme ve irdeleme manasına gelmektedir. Ancak tez tarama denildiğinde ise bu anlamın yanında farklı anlamı daha bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde görülüyor ki öğrencilerin bu sözcük grubunu farklı yerlerde kullandığı görülmektedir. Aslında anlamının ne olduğundan ziyade insanların söz konusu ifadeden ne anladığı bize göre daha önemlidir. Çünkü günlük hayatımızda her şey kitaplarda yazıldığı gibi ilerlemiyor ve hatalı bile olsa kalıp halini almış kullanım artık toplumun her kesimine yerleşiyor. Biz de bu yayın ile tez/proje veya ödevlerin taranması hususunda bildiklerimizi ilgili taraflara aktarmaya çalışacağız. İlgi duyan kimseler adına yararlı olacağını umuyoruz.
1-) Tez Tarama Ne Demek?
Yaygın kullanım açısında tez tarama ne demek diye merak ediyorsanız meydana getirilmiş olan tezlerin dijital altyapıya taranması ve oradan ilgili bilim insanlarının ve daha doğrusu tüm insanlığın hizmetine alınması işlemidir. Kısacası sistemsel olarak dijital ortama bitirme tezlerinin aktarılmasıdır gibi düşünebilirsiniz. Dünyanın gidişhatı ve dolayısıyla ülkemizin de bu paralelde ilerlemesi artık kağıt baskılar yerine dijital kaynakların hayatımızda daha çok yer edinmesine sebep olmuştur. Elbette kağıt kitaplar ve diğer baskı işlemleri devam ediyor ancak bu yöne doğru gidişi de görmek gerekiyor. Ayrıca yalnızca bu nedenle değil bir kitaptan kelime odaklı araştırma yapmak saatlerce vakit alabileceği gibi, dijital basılmış kitaptan ise yalnızca Ctrl + F tuşları ile birkaç saniyede bu işlemi bitirebiliyorsunuz. Kısacası sadece tez yazan kimseler için değil, öz bilgiye gereksinim duyan kimseler için de büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Ayrıca ülke genelinde tüm bilimsel araştırmaları tek yerde görmek büyük kolaylık ve keyif manasına gelmektedir.
2-) Üniversitelerde Tez Tarama Zorunlu Mu?
Öğrencileri mezun olma heyecanı sardığında araştırmalara başlarlar. Bazıları ise üniversitelerde tez tarama zorunlu mu diye merak etmektedir. Bununla ilgilenen lisans öğrencileri ise cevap hayır olacaktır. Ancak yüksek lisans projeleri için de benzer şekilde taramanın yapılması söz konusu değildir. Buna rağmen yüksek lisans tezi ve doktora tezlerinde zorunludur ve her tezin sisteme aktarılması ve yayınlanması icap eder. Elbette bilimsel olarak çalışmanızın ilgili taraflara aktarılmasını istemiyorsanız belirli süre olması koşulu ile çalışmanızın özet metni vs. gibi kısımları dışında kalan bölümlerine kısıtlama getirebilirsiniz. Burada şunu da paylaşmak gerekiyor ki taramadan kastımız YÖK Tez Merkezinde bunların yayınlanmasıdır. Diğer mühim konu ise intihaldir. İntihal nedeniyle bırakınız tezleri öğrenci ödevleri dahi sistemin alt yapısına kayıt edilmektedir. Aslında bize göre aynı benzer şekilde bunları da tezler gibi yayınlamak istemli biçimde elde edilecek bilgiler adına yararlı olacaktır. Kısacası sizin tüm çalışmalarınız sistemin alt yapısına taranır ancak ilgili bilim insanlarının incelemesi için bitirme projesi yayınlama vs. yoktur.
3-) Lisans Tezlerinde Tarama
Tezsiz yüksek lisans dönem projelerinde olduğu gibi lisans tezlerinde tarama sadece program altyapısı içindir. Yani yüksek lisans tezleri gibi yayınlanmaz ve sistemli olarak arşivlenmez. Bu konuda bize göre eksik davranılıyor ve tüm bilgilerin aynı diğer üst düzey akademik çalıştaylarda oldu gibi burada da ilgili kullanıcıların incelemesine açılmalıdır. Böylelikle tez tarama konusunda arşivin çok büyük düzeylere ulaşması beklenebilir. Devamında öğrenci ödevlerinin bile tüm ilgili tarafların incelemesine açılması bize göre akademik taraflar için yararlı olabilir.
4-) Yüksek Lisans Tez Yazım Aşaması
Tez tarama hususunda merak edilenleri yanıtladığımıza göre yüksek lisans tez yazım aşaması hususunda birkaç noktaya değinmek istiyoruz. Lisans tezlerini fakültede bir şekilde tamamlayan öğrencilerin aynı gayretle yüksek lisans dönem projesi ya da yüksek lisans tezini tamamlaması mümkün olmayacaktır. Çünkü arada gerçek manada önemli eğitim kalitesi farkı bulunur. Anlatılan sebeple eğer tez yazım aşamasına geldiyseniz öncelikle işinizi ciddiye almanız ve buna göre mühim seviyede emek sarfetmeniz icap eder. Yüksek lisans tezi yazım süreciyle alakalı takvim ilan edildiği anda işlemlere başlamanız ve hemen danışman ile tanışmaya gitmeniz yararlı olacaktır. Sonrasında planlarınızdan kendisine bahsetmeniz ve onun görüşlerini almak suretiyle tez konusu ve tez araştırma yöntemi belirlemeniz icap eder. Birkaç görüşme sonrasında bunları netleştirip yazmaya başlarsanız artık işin sonu kolayca gelecektir. Zaten somut olarak kütüphanelere gitmeden pek çok bilimsel içeriğe günümüzde kolayca erişebiliyorsunuz. Örneğin İstanbul’daki Bezmialem Vakıf Üniversitesi dijital kütüphanesi hakkında buradan bilgi alabilirsiniz: bezmialem.edu.tr/kutuphane
Diğer üniversitelerde de buna benzer faaliyetler bulunduğundan dolayı kendi üniversitenizin web sayfasını inceleyebilirsiniz. Öğrenci kullanıcı adı ve şifresi isteyeceği için herkes bundan yararlanamayacaktır.
5-) En Kaliteli Tez Yazım Hizmeti
Sonuç olarak en kaliteli tez yazım hizmeti sunan kurumlardan birisi olarak sizlere bildiklerimizi aktarmaya gayret gösterdik. Umuyoruz ilgili taraflarca elde edilen bilgiler yararlı olacaktır. Bu veya buna benzer makale yayınlarımızı takip etmek veyahut sorularınız varsa bize iletmek isterseniz iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. Kim bilir bir sonraki yüksek lisans veyahut bitirme tezi hazırlama konusu sizin sorunuzdan meydana gelecektir. Sunmakta olduğumuz hizmetlerle alakalı bilgi veya destek almak isterseniz bizimle arzu ettiğiniz iletişim kanalları üzerinden irtibat kurabilirsiniz. Çalışma yaptığımız alanlarda olduğu takdirde size yardımcı olmaktan memnun olacağız. Size yanıt verebilmemiz için bölümünüz, konu başlığınız, araştırmayı planladığınız yöntem (anket gibi), teslim tarihiniz ve kaç sayfalık çalışma beklediğinizi bize iletiniz. Bilgileri iletirseniz mutlaka size geri dönüş yapacağız.