Online Redaksiyon
Çeşitli akademik seviyelerden mezun olmak adına bildiğiniz üzere tez veya dönem projesi gibi çalışmalar meydana getirilir. Ancak bunların online rezervasyon işlemi gerektirdiği durumlar söz konusu olabilmektedir. Hemen hemen herkesin tahmin edeceğin üzere öncelikle bilimsel araştırma yapmanın zorluğu karşımıza çıkar. Devamında ise akademik çalışmaları yayın haline getirmek ayrı bir problem olarak görülmektedir. Tüm bunları yaptınız ancak bu seferde Türkçe açısından dil bilgisi, gramer veya anlatım bozukluğu gibi konularla alakalı kontrol gerektirdiğinden dolayı, akademik çalışmalar pek çok kimse için adeta kabus haline dönüşebilmektedir. Tezlerin başlığı ile alakalı teknik bilgi içeriyor olsa bile, online redaksiyon işlemi dilimizi iyi kullanan birisi tarafından yapılabilmektedir. Şimdi bu hususla alakalı birkaç başlık halinde detaylara inelim.
Tezlerde Online Redaksiyon Yapanlar
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki tezlerde online reaksiyon yapanlar konu başlığınızla alakalı yüksek teknik bilgi açısından yeterli olmayabilir. Örnek vermek gerekirse literatür ekleyeceğiniz başlıkla alakalı işlem yapılabilmesi için ilgili kişinin söz konusu çalışmanın tamamına hakim olması dışında, aynı zamanda ilgili konuyla alakalı uzmanlık bilgisine sahip olmalıdır. Ancak dil bilgisi açısından kontrol söz konusu olduğunda Türkçe iyi kullanması ve gerekli dilbilgisi donanımına sahip olması yeterli olacaktır. Kısacası online redaksiyon işlemi yapan kişilerin teknik bilgilerinin yalnızca dil bilgisi açısından yeterli olması uygun görülebilir.
Online Redaksiyon Nasıl Yapılır?
Kısaca bahsedecek olursak online reaksiyon nasıl yapılır denildiğinde verilecek yanıt ilgili çalışmanın baştan sona yeterli zaman ayıracak şekilde okunması ve varsa hataların düzeltilmesi biçiminde olacaktır. Konu başlığınız veya yaptığınız araştırmalarla/deneylerle alakalı teknik bilgi gerektirmediğinden dolayı meydana getirdiğiniz akademik çalışma dil bilgisi ve anlatım bozukluğu açısından kontrol edilir. Akademik çalışmalarda sıklıkla görüldüğü üzere en çok görülen problem özne yüklem uyumsuzluğudur. Bunun devamında ise noktalama işaretleri, anlatım bozukluğu, anlatım darlığı veya yazım yanlışları biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Kısacası online redaksiyon işlemi sırasında bunların tamamı kontrol edilir ve varsa problemler eksiksiz olarak giderilmek suretiyle Türkçe’ye uygun akademik içerikli çalışma meydana getirilmiş olur.
Nedir Bu Online Redaksiyon
Toparlayacak olursak anlatılanlardan hareketle nedir bu online redaksiyon diye merak eden insanların sorularına yanıt aldığını düşünüyoruz. Tüm bunlar bize gösteriyor ki fen bilimleri enstitüsü veya sosyal bilimler enstitüsü öğrencileri için redaksiyon işlemlerinin aynı kişi tarafından yerine getirilmesi mümkündür. Ancak herhangi bir konuyla alakalı yarım sayfalık dahi bilgi eklenmesini isteseniz, muhtemelen yardım talep ettiğiniz kişi size olumsuz yanıt verecektir. Örnek vermek gerekirse betonun basınç dayanımı ile alakalı tez yazan bireyin, insan kaynakları disiplininde performans değerlemenin önemini yazan kişiyle aynı konuda içerik meydana getirmesi söz konusu dahi olamaz. Açıkçası ikisi de birbirinin tezinden ya da dönem projesinden pek anlamazlar. Ancak bu projelerin/tezlerin ortak özelliği dilimizde hazırlandığından dolayı, anlatım bozukluğu açısından benzer şekilde değerlendirilebilir. Konuyla alakalı destek almak veya ek bilgi talebinde bulunmak için bizimle irtibat kurabilirsiniz.