Etkili tez yazımı için 7 ipucu

Tezinizi yazmak her zaman parkta bir yürüyüş değildir, bu yüzden size yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

1. Yazmak için belirli zamanlar belirleyin

Başlamak için T. Uz. S. Ozen, yazmak için her gün kısa süreler ayırmanızı tavsiye ediyor. Bu zaman bloklarının ne kadar sürdüğünü düzenli olarak yeniden değerlendirmeniz için sizi teşvik ediyor. Neden daha uzun yazma süreleri yerine daha kısa yazma sürelerini seçmelisiniz? Ertelemeyi önlemek ve nihai yazma baskısını azaltmak için. Her gün yazmak önemli olsa da, buna tam aralar vermenizi de tavsiye ediyor. “Lisansüstü eğitimde başarılı olan kişi, hayatta başka şeyler de yapmayı başaran kişidir” diyor. “Bu biraz paradoks ama [başarılı olan insanlar] kendilerini eğitimlerine veriyorlar ama başka şeyler de yapabiliyorlar, örneğin akşamları veya hafta sonları.”

2. Hedefler belirleyin

Uz. S. Ozen, bir tez yazmak için geçerli olan farklı hedef türleri olduğunu söylüyor: uzun vadeli, belirli ve haftalık hedefler ile zamana bağlı veya proje odaklı hedefler. “Bir yüksek lisans veya doktora derecesinin kolay olmasını bekleyemezsiniz – hedefler belirlemeli ve motivasyonları tanımlamalısınız” diye açıklıyor. Bu aşamada yardımcı olması için SMART hedefleri konseptinden ilham almayı öneriyor. bağlı hedefler belirlemeyi öngörür Bu yöntem, spesifik , ölçülebilir , ulaşılabilir , gerçekçi ve zamana . Örneğin, uzun bir iş gününün sonunda 35 dakikanız kalmışken literatür taraması yapmayın!

3. Farklı yazma aşamalarını ayırt edin

Bir tezin üç ana aşaması vardır: planlama, yazma ve düzenleme. İyi düşünülmüş bir plan, stresi ve tereddütü azaltırken yazmaya başlamayı kolaylaştırır. Yazmaya gelince, bu görevi fazla düşünmeden halletmeyi tavsiye ediyor. Her kelime seçimini düşünmeden hızlı bir şekilde fikir yazmak, süreci hızlandırır ve bir noktada çok uzun süre takılıp kalmanızı engeller. Düzenleme aşaması, her cümlenin alaka düzeyini dikkatlice düşünmenin, yapınız ve argümantasyonunuz üzerinde daha fazla zaman harcamanın, yazım hatalarını düzeltmenin ve tarzınızı iyileştirmenin önemli olduğu yerdir. Belleville bize “Başkaları için yazıyoruz – kendimiz için değil” diye hatırlatıyor.

4. İlham bir rasyonalizasyondur

Uz. S. Ozen, yazmaya başlamak için ilham beklemenin sadece ertelemek için bir bahane olduğunu ekliyor. “Yazmanın ilhama ihtiyacı yok, yapıya ihtiyacı var” diyor. Motive olmanın en iyi yollarının, örneğin her gün yazmak veya bir fikir defteri tutmak, görevlerinizi çeşitlendirmek veya çevrenizdeki insanlarla konu hakkında konuşmak olduğuna inanıyor.

5. Ertelemekten kaçının

“Bilimsel yazı, ertesi güne ertelenmesi en muhtemel işlerden biridir” diye açıklıyor. Tez yazımında bunun olmasının nedenlerinden biri de yarattığı kaygıdır. Derecenizi alıp almadığınızı belirlediği için doktoranın son aşaması da en önemlisidir. Erteleme çoğu zaman yalnızca daha fazla kaygıya neden olur. Uz. Selman’ın bu işi erteleme eğilimiyle mücadele etmek için tavsiyeleri var. İlk olarak, kısa, günlük yazma dönemleri planlamanın önemini vurguluyor. Ayrıca yazmaya elverişli, hoş ve işlevsel bir alan yaratmanız gerekir. Son olarak, herkesin zaman zaman ertelediğini hatırlamanız gerekir, bu yüzden ertelediğinizde buna takılıp kalmanıza gerek yoktur!

6. Mükemmeliyetçiliğe direnin!

Uz. S. Ozen, mükemmeliyetçilik ve üretkenliğin aynı şey olmadığını savunuyor. Yüksek standartlara sahip olmanın iyi bir şey olduğunu, gerçekçi olmayan standartlara sahip olmanın ise kendi ayağınıza kurşun sıkmak olduğunu söylüyor. “Mükemmeliyetçiler genellikle verimsizdir çünkü mükemmeliyetçilikleri yüzünden felç olmuşlardır.” Mükemmeliyetçiliği, “erişmeyi amaçladığımız ideallerin çekici ama gerçekçi olmadığı” bir tür kült olarak görüyor. Mükemmellik belli nüanslarla gelebilir. Performans göstermeyi ve mükemmel olmayı istemek, çok fazla şey üstlenmekle aynı şey değildir ve her ikisinin de çok farklı sonuçları vardır.

7. Bağlantıda kalın ve başkalarıyla bunun hakkında konuşun

“Tez yazım sürecinde kaybolmamaya özen göstermelisiniz” diyerek sunumunu sonlandırdı. Kendinizi herkesten uzağa kapatmak iyi bir fikir olmaktan uzaktır ve ortaya çıkan herhangi bir sorunu tartışmaktan çekinmemelisiniz. Bu tür projelerin her zaman aksiliklerle geleceğini hatırlamak önemlidir.

Kategori: TezDaily Views: 2Total Views: 438

Yeni Konular

Kategoriler

Hangi Konuda Destek İstiyorsunuz?

Akademik tez konularında destek alabilirsiniz.

Acil Yardım

Benzer konular